Śniadanie warzywożercy czyli kilka pomysłów na szybkie i zdrowe śniadania

         Przyznaję.  Jestem uzależniona. Od wielu lat nie wyobrażam sobie bez nich choćby jednego dnia. Czasem tylko raz dziennie, częściej kilka. Warzywa. Burak na śniadanie, fasolka na obiad, do kolacji szpinak. Cukinia i dynia w każdej postaci. Surowe, gotowane, pieczone... Frytki z warzyw, zupy z warzyw, kotlety, pasztety, sosy i ciasta. Potrafię przemycić je we wszystkim... Moje dziecko nawet nie wie ile w życiu zjadło marchwi i selera...

Na tym blogu raczej nie znajdziesz przepisu, w którym nie ma choćby śladowej ilości warzyw. Zaczynam od śniadania.





I. Kilka pomysłów na śniadaniowe mug cake czyli "babeczka z kubeczka"


Mój absolutny hit jeżeli chodzi o śniadanie, drugie śniadanie czy pożywny podwieczorek. Są pyszne i megaszybkie w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać składniki i wstawić do mikrofalówki. Spróbuj a już nie zjesz zwykłej bułki z serem!



Muffiny marchewkowo-kokosowe

Składniki (na jedną porcję):

* marchew dość drobno starkowana
* jajko
* Łyżka mąki kokosowej/migdałowej/orzechowej
* Łyżka wiórków kokosowych
* Łyżka otrębów owsianych lub gryczanych
* 2 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
* szczypta proszku do pieczenia
* szczypta cynamonu
* łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać w dość dużym kubku, wstawić do mikrofalówki na 2-3 minuty (w zależności od mocy). 



Odczekać aż ostygnie. Wcinać z twarożkiem/jogurtem/masłem orzechowym.








Biszkopt szpinakowo-kakaowy


Składniki:

* duża garść (przynajmniej 50g) świeżych i umytych liści szpinaku
* jajko + 2 białka
* 2 łyżki mąki owsianej/ryżowej/jaglanej/gryczanej lub drobnych płatków
* Łyżeczka gorzkiego kakao
* Opcjonalnie erytrytol lub ksylitol
* Szczypta proszku do pieczenia

Składniki zmiksować, reszta j.w.




Buraczkowe muffinki

(Przygotuj wcześniej buraki - umyj porządnie i gotuj ze skórką, obierz po ugotowaniu. Dobrze mieć w lodówce zawsze przynajmniej jednego ugotowanego buraka, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdą goście)

Składniki:

* Pół buraka wcześniej ugotowanego;
* jajko
* 2 łyżki mąki owsianej/ryżowej/jaglanej/gryczanej lub drobnych płatków ;
* Łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
* Spora szczypta cynamonu
* Szczypta proszku do pieczenia
* Opcjonalnie słodzik

Wszystko zmiksować, reszta j.w.

Muffiny brokułowo-serowe

(Idealna opcja kiedy zostało Ci z poprzedniego obiadu trochę brokułów, trochę ryżu, ale za mało żeby dać mężowi do pracy)

Składniki:

* Kilka różyczek brokuła (opcja z kalafiorem też powinna się sprawdzić)
* 5 łyżek ugotowanego ryżu
* jajko
* garść grubo startego sera
* Przyprawy: kurkuma, chilli, pieprz
* Szczypta proszku do pieczenia

Wszystko wymieszać i j.w.



II. Shakshuka plus wariacje na temat

Jeżeli akurat nigdzie się nie spieszysz, a poranek jest zimny i ciemny (sorry, taki mamy klimat), zafunduj sobie rozgrzewające śniadanko z nutką egzotyki. 

Shakshuka to nic innego jak jajka sadzone na gęstym pomidorowym sosie, ale dodatek ostrych przypraw sprawi, że nie będziesz potrzebował kawy do pobudzenia!






Tradycyjna shakshuka

Składniki (2 porcje):

* oliwa z oliwek
* pół cebuli
* papryka zielona
* puszka pomidorów bez skórki
* 4 jajka
* opcjonalnie: avokado/ser feta/dobrej jakości boczek/tofu
* przyprawy: chilli, słodka papryka, kumin mielony (kmin rzymski), szczypta cynamonu, kurkumy, soli.
* posiekane liście kolendry, ewentualnie natka pietruszki

1. Na oliwie podsmażyć cebulę i paprykę. (Na bardzo małym ogniu) 2. Dorzucić przyprawy na ok.2 min. 3. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem, dusić aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje 4. Dodać pokrojone avokado/pokruszony ser/wędlinę w plastrach 5. Zrobić w sosie wgłębienia i wbić do nich jajka 6. Przełożyć patelnię do nagrzanego (200°) piekarnika lub przykryć pokrywką i zostawić na ogniu. 7. Danie jest gotowe gdy jajka się zetną. 8. Podawać gorące, z natką kolendry lub pietruszki.




Jajka sadzone na szpinaku

Składniki (1 porcja):

* około 200g liści szpinaku - świeżych lub rozmrożonych
* 2-3 ząbki czosnku
* łyżeczka oliwy z oliwek
*  do wyboru: 3 łyżki sera ricotta/gęstego mleczka kokosowego/kwaśnej śmietany
* 2 jajka
* ewentualnie : parmezan do posypania

1. Krótko podsmażyć czosnek na oliwie 2. Dodać szpinak 3. Dodać ser/mleczko/śmietanę, chwilę dusić aż sos zgęstnieje 4. Wbić jajka, przykryć patelnię i poczekać aż się zetną. 5. Podawać gorące, posypane parmezanem.




Shakshuka z pikantną dynią

Składniki (1 porcja):

* szklanka puree z dyni
* łyżka koncentratu pomidorowego
* garść świeżych liści szpinaku
* łyżeczka oliwy z oliwek
* 2 jajka
* łyżka posiekanej cebuli
* pół zielonego papryczki (średnio ostrej)
* opcjonalnie: avokado/pokruszone tofu/feta
* przyprawy: szczypta słodkiej papryki, chilli, kuminu, cynamonu, kardamonu i kurkumy, ewentualnie sól i pieprz
* świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania

1. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać przyprawy i prażyć 2-3 minuty 2. Dodać dynię, koncentrat i szpinak, dusić aż sos zgęstnieje 3. Dodać avokado/tofu/fetę 4. Wbić jajka, przykryć patelnię i czekać aż się zetną 5. Podawać gorące, posypane kolendrą lub pietruszką.





III. Evergreen - omlety i naleśniki


Omlet ze szpinakiem i sosem z awokado

Składniki:

* 3 jajka lub opcjonalnie 2 całe jajka + 2 białka
* spora garść świeżych liści szpinaku
* 2 łyżki mąki lub otrębów owsianych
* sól, pieprz do smaku

* pół avokado

* sok z limonki
* chilli
* olej kokosowy do smażenia

Jajka wymieszać ze szpinakiem i otrębami, dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać olej, smażyć omleta z obu stron. Osobno rozgnieść avokado z sokiem z limonki, dodać sól i chilli w proszku. Gdy omlet będzie gotowy, posmarować go sosem z avokado.






Frittata







To właściwie danie, do którego możesz dodać wszystko to, co akurat masz w lodówce, zostało z wczorajszego obiadu albo kupiłeś i nie bardzo wiesz co z tym zrobić. Bazą zawsze są jajka (w wersji light - same białka) + Twoje ulubione dodatki. Np.:



* pomidory + bazylia + kozi ser



* kukurydza + papryka + szynka




* brokuły + ser




* pieczarki + szynka




* bataty + jarmuż + chilli




* cukinia + papryka + feta




* ziemniaki + szpinak + ricotta




* fasolka szparagowa + sezam





Ogólna zasada: zmieszaj roztrzepane jajka z dodatkami i przyprawami, wylej na rozgrzaną patelnię (do smażenia najlepiej sprawdzi się olej kokosowy), przykryj i czekaj. Jak będzie już prawie gotowa, wyłącz palnik i odczekaj jeszcze ok.10 min.). Smacznego :)




Marchewkowa jajecznica

Czyli po prostu jajecznica (z całych jajek lub tylko białek) z dodatkiem grubo startej marchewki i przyprawami takimi jak: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Smażona oczywiście na oleju kokosowym.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bez konsekwencji? Czyli krótko o słodzikach i produktach "zero kalorii".

Czekoladowe love

Obiad. Z pamiętnika zabieganej gospodyni, czyli jak zrobić żeby się nie narobić