Czekoladowe love

        Dzisiaj coś na osłodę czyli czekoladowe przysmaki w wersji "fit". Dodają energii, są źródłem magnezu i antyutleniaczy. Dieta bez czekolady? Zapomnij. Kilka przepisów dla łasuchów plus jeden dla mięsożerców.



Wiesz, że duża łyżka gorzkiego kakao to tylko 26 kcal? W tym tylko 1g tłuszczu, 1,6g węglowodanów i 2,7g białka. A wartości odżywczych - całe mnóstwo. Nie bez powodu kakao zasługuje na miano Superfood:


  • jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy - ma więcej antyoksydantów niż czarne jagody, czerwone wino czy zielona herbata. Polifenole i flawonoidy (m.in. epikatechina, która występuje tez w kawie) przeciwdziałają starzeniu się komórek, chronią przed chorobami serca, cukrzycą, poprawiają profil lipidowy, hamują degenerację układu nerwowego.
  • Działa tonizująco na układ nerwowy - uspokajające działanie zawdzięcza obecności magnezu i kwasu walerianowego. Kakao zawiera co prawda pobudzającą kofeinę i teobrominę, jednak w bardzo niewielkich ilościach.
  • Poprawia nastrój - zawiera tryptofan (prekursor serotoniny - hormonu szczęścia) oraz fenyloetyloaminę - odpowiedzialną za "ekstazę czekoladową". Dzięki zawartości teobrominy usuwa zmęczenie, jest też uznawane za afrodyzjak.
  • Kakao może być pomocne w leczeniu kamicy nerkowej.
  • Pomaga w leczeniu uporczywego kaszlu.
Pamiętaj jednak, że te "cudowne" właściwości znajdziesz w surowym, gorzkim kakao. Przetworzone, z dodatkiem cukru i tłuszczu nie będzie już tak wartościowe. Zamiast kupna tabliczki czekolady polecam Ci wypróbowanie własnych przepisów.


I. Nie do końca klasyczne brownie

Bez glutenu i cukru. Bez dodatku tłuszczu. Za to z burakiem. Megaczekoladowe, megasłodkie, ekspresowe.

Składniki:
  •  0.5 kg suszonych daktyli
  •  4 całe jajka
  •  2 szklanki mąki gryczanej
  •  duży ugotowany burak
  •  cynamon
  •  2 duże łyżki gorzkiego kakao 
  •  proszek do pieczenia 
  •  tabliczka czekolady gorzkiej bez cukru

1. Daktyle umyć i przełożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą (tak by były przykryte). Gdy ostygną i będą miękkie, zmiksować blenderem na gładką masę. 

2. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wrzucić do miski i zmiksować (albo po prostu dobrze wymieszać).

3. Przełożyć do foremki, piec w temperaturze 180° (grzanie od dołu + termoobieg) około 40 min. + 15-20 min. 180° sam termoobieg. 

4. Rozpuścić w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i polać ciasto.

5. Poczekać aż wystygnie.(to ta najtrudniejsza część)




II. Mus czekoladowy z avokado

Ekspresowy, super zdrowy, czekoladowy.... Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej?

Przepis na 2-3 porcje:

* 2 miękkie awokado 
* 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 
* 150 ml mleka zwykłego lub roślinnego 
* miód lub słodzik 
* szczypta soli

Zagotuj mleko, rozpuść w nim kakao, dodaj miód lub słodzik, odrobinę soli. Awokado obierz i wyjmij pestki. Przełóż do miski, dodaj schłodzoną kakaową masę i zmiksuj blenderem, lub po prostu dobrze rozgnieć widelcem. Gotowe.



III. Trufle kokosowo-kakaowe

Składniki:
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4-5 łyżek mąki kokosowej
  • Szklanka wody
  • Wiórki kokosowe
  • Miód lub słodzik (np.erytrytol)
Rozpuść kakao w rondelku w zimnej wodzie, doprowadź do wrzenia. Gdy nieco przestygnie, dodaj erytrytol lub miód (do smaku) i mąkę kokosową. Wymieszaj dokładnie. Gdy masa przestygnie, formuj małe kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.




IV. Kuloodporne power kakao

Bo nie tylko kawa może być "bulletproof". To kakao postawi Cię na nogi - i serio - pomaga spalać tłuszcz!

Składniki:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Duża szklanka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • Szczypta cynamonu 
  • Szczypta chilli
  • Słodzik - erytrytol lub ksylitol - do smaku . Do tego kakao nie dodajemy cukru!

Rozpuścić kakao w rondelku w zimnej wodzie, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy, masło i olej, słodzik. Wszystko zmiksować dla jednolitej i kremowej konsystencji. 




V. Czekoladowa chałwa

Nie do końca jak ta ze sklepu, ale polecam - zdecydowanie lepsza alternatywa dla nutelli!

Składniki:
  • 500g  sezamu
  • Miód albo słodzik w płynie do smaku
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 125 ml oleju lnianego 
Sezam upraż na patelni (ważne, by się nie przypalił, będzie wtedy gorzki). Do gorącego sezamu dodaj kakao, wymieszaj. Gdy ostygnie, dodaj olej i miód lub słodzik. Wszystko zmiksuj porządnie w dobrym blenderze lub przepuść kilka razy przez maszynkę do mielenia. Pastę trzymaj w lodówce.




VI. Proteinowe szyszki czekoladowe

Tęsknisz za przysmakami z dzieciństwa? Szyszki to był hit... Te nie mają cukru, za to dużo białka i świetnie sprawdzą się przed czy po treningu!

Składniki:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek jagód goji
  • odżywka białkowa (najlepiej orzechowa, czekoladowa, toffi itp.)
  • dmuchany ryż albo inne zboże (ja użyłam ekspandowanego owsa)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Rozpuść w garnku kakao w zimnej wodzie, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj jagody goji i olej kokosowy. Gdy ostygnie, dodaj odżywkę białkową (tyle, żeby masa była dość gęsta). Dodaj dmuchany ryż albo owies, podziel na porcje. Wstaw do lodówki.




VI. *Podwójnie czekoladowe chilli con carne


Składniki (6-9 porcji):
  • 1 kilogram mięsa wołowego bez kości, pokrojonego w kostkę
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
  • puszka przecieru pomidorowego (passatta)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chilli, bez pestek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • duża łyżka gorzkiego kakao
  • pół tabliczki czekolady, pokruszonej
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • pół litra wywaru z kurczaka 
  • przyprawy: liść laurowy, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski), łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu, pieprz i sól do smaku
  • 1,5 łyżki brązowego cukru (albo cukru kokosowego)
  • Liście kolendry lub natka pietruszki

1. Przygotować dużą patelnie. Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę chilli, po czym wyjąć z patelni i przełożyć do wysokiego naczynia. Zalać szklanką wrzącej wody. Jak ostygnie, dodać kakao, oregano, kumin, paprykę, cynamon i zmiksować
2. W tym czasie pokrojoną wołowinę przypraw solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzana patelnię i smaż krótko (ok.4-6 minut), mieszając. Przełóż podsmażone mięso do miski.
3. Na patelni podsmaż cebulę, aż się zeszkli, pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony czosnek. 
4. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj bez przykrycia aż część wody odparuje.
5. Dodaj zmiksowaną mieszankę przypraw. 
6. Wrzuć z powrotem wołowinę na patelnię, dodaj wywar, pomidory, gotuj na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż wołowina stanie się miękka i krucha (ok.1,5 godziny)
7. Pod koniec gotowania dodaj fasolę, czekoladę i sok z limonki.
8. Podawaj przybrane kolendrą, z ryżem lub bez.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bez konsekwencji? Czyli krótko o słodzikach i produktach "zero kalorii".

Obiad. Z pamiętnika zabieganej gospodyni, czyli jak zrobić żeby się nie narobić