Obiad. Z pamiętnika zabieganej gospodyni, czyli jak zrobić żeby się nie narobić



        Jeżeli jesteś w moim wieku może pamiętasz te czasy, kiedy o godzinie 15 w całym bloku było słychać rytmiczny stukot, oznaczający że właśnie kilka mam wróciło z pracy i rozbija mięso na kotlety. Od tej pory trochę się zmieniło, pracujemy dłużej, często w różnych godzinach. A obiad przecież sam się nie zrobi.



        Mimo że lubię gotować, staram się nie robić tego zbyt często. Idę na łatwiznę. Gotuję dużo i na zapas. Zrobione danie spokojnie może spędzić w lodówce trzy dni, a w zamrażarce jeszcze dłużej. Łatwe do odgrzania w mikrofalówce, w końcu każdy wraca o innej porze. 

No cóż. Takie mamy czasy.


Dzisiaj więc kilka pomysłów na obiady.

I. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym (dużo porcji)


Przygotuj:
  • ok.1,8 kg mięsa z piersi indyka
  • 3 marchewki 
  • 2 jajka
  • 100g płatków jaglanych
  • 350 ml koncentratu pomidorowego 
  • 1.5 l bulionu (lub 3 ekologiczne kostki rosołowe)
  • Natkę pietruszki - świeżą lub suszoną lub liście kolendry
  • Sól, pieprz kolorowy świeżo mielony 
  • Oliwę z oliwek lub olej kokosowy 

Zaczynam od umycia i pokrojenia mięsa tak , żeby można je było zmielić (nie trzeba przy tym szczególnie dokładnie usuwać wszystkich błonek). Mielę w maszynce, na drobnych oczkach.
W tym czasie w dużym (naprawdę musi być spory) garnku zagotowuję bulion. Dodaję oliwę lub olej.

Obieram i tarkuję drobno marchew, dodaję jajka, płatki jaglane, pietruszkę lub kolendrę, trochę soli, dużo pieprzu - i oczywiście zmielone mięso.

Miksuję wszystkie składniki. Powstaje masa, z której łatwo ulepić nieduże kulki.


Teraz zabawa, czyli lepienie. Na szczęście idzie dosyć szybko, każdą kulkę wrzucam od razu do gotującego się bulionu.


Gdy wszystkie już się  tam znajdą, dorzucam koncentrat pomidorowy. 


Gotuję na wolnym ogniu jeszcze jakieś pół godziny

Voila. Obiad na trzy dni gotowy. Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem i dużą ilością brokułów 😉





II. Pieczony kurczak


Składniki:


  • cały, podzielony kurczak lub kilka filetów + kilka udek
  • oliwa z oliwek - ok.0,5 szklanki
  • 2 marchewki i jeden duży seler starte na grubej tarce (w wersji łatwiejszej - opakowanie mrożonej włoszczyzny)
  • Przyprawy - ja uwielbiam mieszanki w stylu garam masala albo tandoori - dużo kuminu, chilli, papryki, czosnku, pieprzu, imbiru, kurkumy, kozieradki. Do tego sproszkowane liście kozieradki albo kolendra. Ale - użyj przypraw jakie lubisz.
Po pierwsze mieszam przyprawy z oliwą. Umyte części kurczaka (odkrawam tylko chrząstki i większe kawałki tłuszczu, skóra może zostać) nacieram powstałą pastą.


Przekładam kurczaka razem z warzywami do dużego naczynia żaroodpornego



I wkładam do piekarnika nagrzanego na 240. Piekę ok.0,5 godziny.

Zmniejszam temperaturę do 130 i zostawiam na 2 godziny

(Ustawiam automatyczne wyłączanie i wychodzę, a jak wracam obiad na mnie czeka :)



Kasza lub ryż, warzywa - to już kwestia kilkunastu minut. Smacznego.




III. ŁOSOŚ - WERSJA NAJPROSTSZA Z MOŻLIWYCH


Składniki: 

Duży łosoś 
Oliwa z oliwek 
Sól, pieprz
Limonka

Ok. To przepis autorstwa i wykonania mojego męża ;) W końcu czasem mamy też biorą wolne.

1. Kupuję patroszonego łosia w całości
2. Myję i wycieram ręcznikiem papierowym
3. Aby się zmieścił w piekarniku obcinam głowę i ogon
4. Solę i pieprzę - można oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy (ja dodaję jeszcze trochę chili z młynka) i skropić sokiem z limonki. Rybę przyprawiamy wewnątrz i na zewnątrz!
5.Smaruję folię aluminiową niewielką ilością oliwy i kładę na niej rybę
6. Przykrywam rybę drugim kawałkiem folii z góry i zawijam krawędzie obydwu kawałków folii do środka. (Pamiętaj, aby błyszcząca strona folii była wewnątrz!)
7. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200C. Ja używam grzejnika z dołu + termoobieg.
8. W zależności od rozmiaru ryby pieczemy od 40 minut do godziny. Np. 3-kilogramowego łososia pieczemy godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik a rybę zostawiamy jeszcze na 20-30 minut.





Polecam do tego "Frytki z batatów":

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chilli, kurkuma
Bataty obierz ze skórki, pokrój w grube paski. Wymieszaj oliwę, przyprawy i bataty w dużej misce. Przełóż na wyłożona papierem blachę. Piecz ok.30 minut w temperaturze 240 stopni.




Masz dużo gości i mało czasu? Ten obiad sprawdzi się idealnie. A może nawet zostanie Ci trochę łososia na kanapki do pracy :)





IV. ZAPIEKANKA Z MIĘSEM I WARZYWAMI



Dobry pomysł na obiad, kiedy masz w lodówce trochę tego, trochę tamtego... Po prostu wrzuć to do zapiekanki :) Ja ostatnio wymyśliłam coś takiego:

Składniki:

  • 0,8 kg mięsa (wołowego lub wieprzowego)
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 marchewki
  • Cebula
  • Olej kokosowy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • Puree z ziemniaków (w mojej wersji z batatów)
  • 200g sera cheddar
  • 2 jajka
  • Przyprawy - pieprz, chilli, kumin, papryka słodka, kurkuma itp., trochę soli

1. Mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach

2. Podsmażyć mięso na patelni, na niewielkiej ilości oleju kokosowego. 

3. Dodać przyprawy, grubo startą marchew i koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut.



4. W tym czasie zetrzeć ser i dodać do puree z ziemniaków, wbić jedno jajko i wymieszać.

5. Wyłożyć mięso z marchewką do naczynia żaroodpornego, dodać fasolę, kukurydzę i jajko. Wszystko wymieszać.


6. Na wierzch wyłożyć masę z ziemniaków. 

7. Piec w piekarniku w temperaturze 180° około godziny.





V. PASZTET Z SOCZEWICY


Składniki (na 2 blaszki):
  • 400g czerwonej soczewicy 
  • 3-4 marchewki
  • Duży seler korzeniowy
  • 6 jajek
  • 200g sezamu
  • 200g płatków jaglanych
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g pestek dyni
  • Sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru w proszku, łyżeczka chilli, łyżeczka kuminu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
1. Soczewicę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu. 

2. Marchew i seler zetrzeć na drobnej tarce. 

3. W dużejmisce wymieszać soczewicę, marchew, seler, sezam (część zostawić do wysypania foremek), słonecznik, dynię, jajka, płatki, przyprawy, proszek do pieczenia. 


4. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. 

5. Foremki (jak do chleba) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem kokosowym, wysypać sezamem.

6. Przełożyć masę do foremek. .


7. Piec w piekarniku w temperaturze 180° około 45-60 minut.



Gotowe :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bez konsekwencji? Czyli krótko o słodzikach i produktach "zero kalorii".

Czekoladowe love