Absolutne Must Have!
Czyli lista produktów, które po prostu MUSISZ mieć w kuchni. Zawsze.
Ok. Bez presji. To po prostu sprawdzone (przeze mnie i nie tylko) patenty na zdrowe odżywianie na co dzień. Taka lista naprawdę ułatwia życie. Z czasem zrobisz swoją własną :)
Mój top ten:
1. Olej kokosowy
Używam do smażenia, pieczenia, na surowo. Dodaję do kawy (tak tak, słynna "kuloodporna"), shake'ów białkowych i często przyłapuję się na wyjadaniu prosto ze słoika. Nie martw się. Nie tyję :)
2. Olej lniany
Tylko na surowo. Dodaję do twarożku, surówek , gotowanych warzyw. "Przemycam"w domowym hummusie i pastach, robię też na jego bazie vinegrette. Dobre źródło Omega3 i lignanów.
3. Warzywa
Dobrze mieć ZAWSZE w lodówce jakieś warzywo gotowe do zjedzenia. Umyty szpinak, paprykę, sałatę, kiszonego ogórka, marchewkę. Ugotowanego buraka, brokuła, szparagi, fasolkę, kalafiora, selera. Poza tym kilka mrożonek, żeby mieć pewność, że nie zabraknie :) Jedz tyle, na ile masz ochotę i dodawaj do wszystkiego.
4. Jajka
Jeżeli masz dylemat, ile jajek jeść tygodniowo, przestań się martwić. Możesz jeść codziennie. Jajecznicę, omety, frittaty, sadzone, gotowane, w shakshuce, sałatce, muffinkach. Ja dodaję nawet do owsianki. Niezastąpione źródło białka, lecytyny i witamin.
5. Płatki
Mój hit to gryczane, ale polecam też owsiane, jaglane, ryżowe... Superszybkie w przygotowaniu (zalać wodą albo mlekiem i na 2 minuty do mikrofalówki), smakują z dowolnymi dodatkami. Można dodać owoce, orzechy, nasiona, jogurt czy odżywkę białkową.
6. Twarożek
Przede wszystkim źródło białka. Lubię jeść na słono, słodko i pikantnie. Z miodem i słonecznikiem. Z olejem lnianym i pomidorem. Ze szpinakiem i chilli. Pasuje do wszystkiego.
7. Przyprawy
Podkreślają smak, poprawiają trawienie, podkręcają metabolizm, pubudzają. Ja dodaję do wszystkiego. Do kawy i jajecznicy, owsianki i mięsa. Cynamon, imbir, kurkuma, pieprz, kardamon, kumin... I oczywiście zioła: bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, keper, kolendra... Co tylko lubisz.
8. Masła migdałowe/sezamowe/z nerkowców
Oczywiście w wersji bez dodatków. Dodają energii na długo, są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych i witamin. Świetnie sprawdzają się przed treningiem. Dodaję do płatków, twarożku, shake'ów białkowych, kawy i kakao.
Wystarczy upiec większy kawał, trzymać w lodówce lub zamrozić. Zdecydowanie zdrowsza alternatywa wędlin - bez soli, soi, konserwantów. Na kanapkę, do sałatki czy zapiekanki.
Szczególnie te tłuste (łosoś, śledzie, makrela, sardynki...) - niezastąpione źródło Omega3. Jedz ryby w każdej postaci, przynajmniej dwa razy w tygodniu, uważaj tylko na konserwy i wędzone, ze względu na zawartość soli i konserwantów. Owoce morza to też świetne źródło białka!
Poza tym:
11. Avokado
Dobre źródło kwasów tłuszczowych i witamin, przy tym po prostu pyszne. Do sałatki, kanapki (rozgniecione zastępuje majonez), jajecznicy, deserów... Na zimno, na ciepo, słono, słodko, pikantnie. Do wszystkiego.
12. Oliwa z oliwek
Źródło dobrych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Można używać na surowo, dodawać do smażenia i pieczenia. Niezbędna w kuchni.
Źródło dobrych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Można używać na surowo, dodawać do smażenia i pieczenia. Niezbędna w kuchni.
13. Sezam
Świetny dodatek do... wszystkiego. Bogactwo wapnia, korzystnie wpływa na układ krążenia, mięśniowy, nerwowy. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, relaksujące. Zawarta w nim sezamina pomaga w odchudzaniu!
Świetny dodatek do... wszystkiego. Bogactwo wapnia, korzystnie wpływa na układ krążenia, mięśniowy, nerwowy. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, relaksujące. Zawarta w nim sezamina pomaga w odchudzaniu!
14. Kakao i surowe ziarna kakaowca
Także - a może zwłaszcza? - dla osób na diecie. Gorące kakao (bez dodatku cukru) pobudza, dodaje energii, sprawdzi się zamiast kawy. Silne działanie antyutleniające i źródło magnezu. Surowe ziarna są nieco gorzkie, ale lubię je chrupać...
Także - a może zwłaszcza? - dla osób na diecie. Gorące kakao (bez dodatku cukru) pobudza, dodaje energii, sprawdzi się zamiast kawy. Silne działanie antyutleniające i źródło magnezu. Surowe ziarna są nieco gorzkie, ale lubię je chrupać...
15. Jogurt
Tylko naturalny, najlepiej grecki, nieodtłuszczony. Probiotyki + wapń. Dobra przekąska czy deser, ale też zamiennik śmietany czy majonezu. Smakuje z dowolnymi dodatkami.
16. Mleczko kokosowe
Bo jest po prostu pyszne. zamiast mleka do kawy, płatków, z owocami, do deserów, zup, sosów. Do wszystkiego.
17. Mąka migdałowa. kokosowa, orzechowa, sezamowa
W wersji odtłuszczonej lub nie. Ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż zwykła mąka. Przy dodawaniu do pieczenia uważaj - zazwyczaj dodaje jej się mniej niż zwykłej mąki!
18. Koncentrat pomidorowy
Źródło likopenu o działaniu antynowotworowym. Zdrowsza alternatywa keczupu.
19. Kasze i ryż
Lepszy wybór niż ziemniaki czy makaron. Mają dużo błonnika, białka i witamin. Polecam: kaszę gryczana, jaglaną, owsianą, sorgo, komosę (quinoa), amarantus, ryż czerwony i czarny. Dobrze mieć w lodówce pudełko ugotowanej kaszy. Na wszelki wypadek.
20. Owoce
Bo są smaczne, słodkie, mają błonnik, witaminy i antyoksydanty. Lepiej wybierać te mniej słodkie (borówki, maliny, jagody, porzeczki, cytrusy) i raczej nie jeść bez ograniczeń...
21. Błonnik
Nawet w zdrowej diecie czasem go brakuje... Tymczasem poprawia trawienie, hamuje apetyt, reguluje gospodarkę lipidową. Warto zaopatrzyć się w otręby, błonnik witalny (babka płesznik) czy proszek konjak (świetne źródło rozpuszczalnego błonnika) i dodawać szczyptę do posiłków. Pamiętaj przy tym o piciu dużej ilości wody!
Nawet w zdrowej diecie czasem go brakuje... Tymczasem poprawia trawienie, hamuje apetyt, reguluje gospodarkę lipidową. Warto zaopatrzyć się w otręby, błonnik witalny (babka płesznik) czy proszek konjak (świetne źródło rozpuszczalnego błonnika) i dodawać szczyptę do posiłków. Pamiętaj przy tym o piciu dużej ilości wody!
22. Galaretka
Tylko nie ta z dodatkiem cukru! Kup wersję bez cukru albo zwykłą żelatynę i żeluj co lubisz - soki owocowe, smoothie, mleko roślinne... Zrobisz niskokaloryczny deser i zaoszczędzisz na kremie przeciwzmarszczkowym i preparatach na stawy. Bo żelatyna to po prostu kolagen.
23. Tofu
Jeden z niewielu produktów sojowych, które warto wprowadzić do diety. Dobre źródło białka, wapnia i kwasów tłuszczowych. Jako zamiennik sera, do zupy, kanapek, sałatek. Wybieraj raczej ten "bio".
24. Orzechy
Doskonała przekąska (ale uwaga na ilość!), dodają energii, korzystnie wpływają na układ nerwowy i odmładzają ;) Wybieraj tylko te bez dodatku soli i tłuszczu.
25. Bataty
Czyli takie "lepsze ziemniaki" - słodkawe w smaku, fajnie komponują się z ostrymi przyprawami. Polecam pieczone (z niewielką ilością oleju), puree lub dodatek do placków. Nie mają tyle skrobii co zwykłe ziemniaki, a w dodatku są źródłem beta-karotenu.
26. Chia lub siemię lniane
Osobiście wolę nasionka chia. Źródło Omega3 i błonnika. Doskonały dodatek do deserów, jogurtów, smoothie i shake'ów. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki i poczekać aż spęcznieją. Uwaga! Nie zaleca się jedzenia w ilościach większych niż 3 łyżeczki dziennie. W przypadku siemienia lnianego, wartości odżywcze przyswajalne są tylko po zmieleniu. Sam "kisiel" z siemienia ma jednak właściwości osłaniające i śluzotwórcze, sprawdzi się w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
27. Imbir
Komentarze
Prześlij komentarz