Po pierwsze. Białko.
Zacznijmy od tego, że jest najważniejsze. Każda komórka Twojego ciała zbudowana jest z białka. Z białek składają się też hormony, enzymy, przeciwciała. Odpowiadają za reakcje metaboliczne, transport ważnych składników (np.tlen czy żelazo), przewodzenie impulsów nerwowych i ekspresję genów. Za wzrost organizmu i jego funkcjonowanie. Uzupełnianie białek z codzienną dietą jest konieczne, tracimy je bowiem: z potem, wydychanym powietrzem, złuszczonym naskórkiem, nabłonkiem przewodu pokarmowego, krwią menstruacyjną i nasieniem. Białka potrzebne są do wzrostu włosów i paznokci, a także - włókien mięśniowych. Organizm nie magazynuje białek tak jak tłuszczów czy węglowodanów.
Są najważniejszym makroskładnikiem, którego odpowiednia podaż jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Aminokwasy i gdzie je znajdziemy
Białka zbudowane są z mniejszych cząsteczek, czyli aminokwasów. Nie miejsce tu na wykład z chemii, warto jednak wiedzieć co nieco na ich temat. Niektóre z tych aminokwasów organizm może wytwarzać sam, inne - musi otrzymywać z pożywieniem. Do tego, by synteza białek ustrojowych była możliwa, dostarczyć trzeba w codziennej diecie wszystkich aminokwasów.

* jaja (białko wzorcowe)
* mięso, w tym drób
* ryby i owoce morza
* mleko i nabiał
Białka roślinne nie zawierają wszystkich aminokwasów. Gdy któregoś z nich brakuje, nazywany jest aminokwasem ograniczającym. Spożywanie dużych ilości niepełnowartościowego białka nie sprawi, że organizm będzie mógł je wykorzystać. Dlatego dobrze jest łączyć produkty roślinne, które mają inne aminokwasy ograniczające (ich połączenie da nam pełnowartościowe białko).
Do produktów roślinnych o dużej zawartości białka zaliczamy:
* soję i rośliny strączkowe
* orzechy, sezam
* kasze
* pseudozboża (amarantus, komosa).
By uzyskać pełnowartościowe białko, warto łączyć w jednym posiłku zboża i nasiona, np. ryż + soczewica, kasza + ciecierzyca, sezam + komosa.
Ile białka?

W przypadku, gdy potrzeby energetyczne organizmu nie są wystarczająco zaspokajane (diety odchudzające), białko wykorzystywane jest też jako źródło energii - co również przemawia za zwiększeniem jego ilości. Najlepiej, by białko dostarczane było w trzech głównych posiłkach, ale istotą jest zapewnienie jego wystarczającej ilości w ogólnym bilansie.

OK. Tyle jeżeli chodzi o teorię.
A w praktyce?
Rośnie popularność diet wysokobiałkowych, a w sklepach produktów oznaczeniem "wysoka zawartość białka". Białko to obsesja osób dbających o sylwetkę - i tych, którym zależy na pokaźnych mięśniach, jak i tych, które chcą pozbyć się zbędnego tłuszczu. \
Budując masę mięśniową warto zadbać (poza odpowiednim treningiem oczywiście) o to, by na kilogram masy ciała zjeść 1,8-2,4g pełnowartościowego białka. To przecież z niego zbudowane są mięśnie. Niezbędne jest tu również dostarczenie kalorii z węglowodanów i tłuszczu! Bez nich białko zostanie użyte jako substrat energetyczny, a nie zamienione na mięśnie (i trening na marne...). W sportach wytrzymałościowych i szybkościowych też mamy wyższe zapotrzebowanie na białko.
Ale jak mają się diety wysokobiałkowe do odchudzania? Czy spożywanie większych jego ilości faktycznie "spala tłuszcz"? Czy jest bezpieczne?

Diety wysokobiałkowe nie są jednak przeznaczone dla każdego - nie mogą ich stosować osoby z chorobami nerek i watroby - bo obciąża te narządy. Wzrasta tez ryzyko zakwaszenia organizmu oraz zaparć, dlatego tak ważne jest dostarczanie dużych ilości wody oraz dużych ilości warzyw i błonnika. Ograniczenie spożycia węglowodanów może skutkować także obniżeniem nastroju, pogorszeniem funkcji intelektualnych i snu.
Ostatnia kwestia - czy warto stosować odżywki białkowe?

Poniżej tabela z przykładami produktów z wysoką zawartością białka:
MIĘSO B T W Pierś z kurczaka bez skóry 22 1 0 Udko z kurczaka bez skóry 17 10 0 Pierś z indyka bez skóry 19,2 0,7 0 Udo z indyka bez skóry 19,4 2,8 0 Wieprzowina (szynka surowa) 19,5 5,4 0,6 Wołowina (bez kości) 17 2,3 1 Cielęcina 19,9 3,1 0 Kaczka 19,4 6 0 Gęś 15 47 0 Królik 22 4 0 Dziczyzna 28 4 0 Wątróbka drobiowa 19 6 0 Wątróbka cielęca 19 4 4 RYBY
Łosoś 21 14 0 Pstrąg 25 3 0 Tuńczyk z puszki w sosie własnym 24 1 0 Makrela wędzona 19 20 1 Makrela świeża 19 12 0 Śledź świeży 20 15 0 Dorsz 15 2 1 Łosoś wędzony 20 12 0 Halibut świeży 19 1 0 Mintaj 19 1 0 Krewetki 20 2 1 Ośmiornica 15 1 2 NABIAŁ
Jajko całe 13 10 1 Białko jaja 11 0 1 Serek wiejski 6%tłuszczu 12 6 3 Serek wiejski lekki 11 3 2 Ser żółty pełnotłusty 26 27 2 Ser twardy dojrzewający 42 32 0 Jogurt grecki 4 9 5 Jogurt grecki 0% tłuszczu 9 0 4 Ricotta 11 13 3 Kasze, nasiona, orzechy
Soczewica zielona (sucha) 24 1 61 Ciecierzyca 19 6 61 soja 19 6 61 groch 25 1 60 Fasola biała 21 2 62 Kasza gryczana 12 3 66 Kasza jęczmienna 8 2 69 Amarantus 14 7 65 Quinoa biała 14 6 64 Sezam 23 60 2 Fistaszki 24 50 22 Migdały 21 49 22 Nerkowce 18 44 30 Orzechy włoskie 16 60 18
źródło: opracowanie własne
Komentarze
Prześlij komentarz